103 potrawy i 8 nalewek

Treść
Konkurs potraw i nalewek to dla jurorów ciężka praca. Podczas sobotniej imprezy w Kluszkowcach komisja degustowała 103 potrawy góralskiej kuchni oraz rozmaite nalewki.
Miano potraw anielskich i wyróżnienie "Aniołkiem" otrzymała sałata na syrwotce i grule z wodom bryndzanom przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kluszkowiec, natomiast "Diabełkiem" przyznanym za kuszenie uhonorowano nalewkę "Sromowianka", przyrządzoną przez gaździny ze Sromowiec Niżnych.
Potrawy serwowane przez gospodynie z pięciu kół gospodyń wiejskich oceniała komisja w składzie: Teresa Kokocińska - redaktor "Przeglądu Gastronomicznego", Józefa Kuchta - dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Łopusznej, Leszek Horwath - redaktor naczelny portalu internetowego "potrawyregionalne.pl", Andrzej Stoch - etnograf i Andrzej Mikołajewicz - prezes Pienińsko-Podhalańskiego Oddziału Stowarzyszenia Agroturystycznego "Galicyjskie Gospodarstwa Gościnne". Spośród 17 potraw i 2 nalewek, przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich z Czorsztyna, jurorzy wyróżnili gulasz czorsztyński, pierogi z mąki razowej z boczkiem, racuchy z grochem, naleśniki z bryndzą i oscypkiem, moskol z bryndzą i nalewkę imbirowo-miodową.
Gospodynie ze Sromowiec Wyżnych przygotowały 19 potraw i dwie nalewki, a wyróżnienie otrzymały za fizoły ze śliwkami, pierogi z kapustą i grzybami, kwaśnicę z żeberkami, flaki z karpielami i kwakami, rydze sromowskie i nalewkę z czarnego bzu. 27 potraw i 2 nalewki serwowały podczas konkursu gaździny z Kluszkowiec. Uznanie jury budziły: bryja z ciemnej mąki, grule z wodą bryndzaną, pamuła, pyncok z fizołami, sałata na serwatce i nalewka z pigwy. Z kolei spośród 24 potraw i 1 nalewki przyrządzonej przez Koło Gospodyń Wiejskich z Maniów komisja wyróżniła: gołąbki maniowskie, soliankę, żołądek świński z pęcakiem, pierogi z makiem i miodem, chleb swojski ze spyrką, kołoc grulownik i nalewkę z aronii. 16 potraw i jedną nalewkę przygotowały na konkurs gaździny ze Sromowiec Niżnych. Na wyróżnienie - w ocenie jury - zasłużyły: grule z juchą na rybie suszonej, chłodnik wielkanocny, gołki z gruli, gołąbki z grulami, herbata z lipy, pierogi z grulami ze śmietaną i parzątkom oraz nalewka sromowska. Za nalewkę roku uznano nalewkę z czarnego bzu.
Komisja konkursowa nie tylko degustowała potrawy i nalewki, ale obejrzała również programy artystyczne. Koło Gospodyń Wiejskich z Kluszkowiec otrzymało wyróżnienie za program kabaretowy poruszający aktualne problemy polityczne przy okazji zbliżających się wyborów na sołtysa. Koło Gospodyń Wiejskich ze Sromowiec Niżnych wyróżniono za przedstawienie w komiczny sposób - przy użyciu pięknej gwary pienińskiej - możliwość wczasów zagranicznych po wybudowaniu kładki na Dunajcu.
Koło Gospodyń Wiejskich ze Sromowiec Wyżnych otrzymało wyróżnienie za program wielopokoleniowy, który udowodnił, jak ważne jest kultywowanie gwary i tradycji przodków, natomiast w przypadku programu artystycznego KGW z Czorsztyna uznanie komisji wzbudziło poruszenie aktualnych problemów lokalnych. Z kolei gaździny z Maniów wyróżniono za "jajcarską gawędę o Maciusiu, zaprezentowaną bardzo ekspresyjnie".
Komisja postanowiła przyznać równorzędne nagrody pieniężne dla każdego Koła Gospodyń Wiejskich po 500 zł, natomiast od Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego gaździny otrzymały nagrody rzeczowe.
(TEZ), "Dziennik Polski" 2007-02-14
Autor: ea