"Legalny" oscypek jak igła w stogu siana
Treść
Od maja można wytwarzać tradycyjne góralskie sery, oscypki. Na razie legalnie produkuje je tylko jeden baca z Podhala. Zgodnie z wnioskiem certyfikacyjnym zatwierdzonym przez UE oscypek, jako produkt regionalny o zastrzeżonej nazwie, może być produkowany wyłącznie od maja do końca września. W sprzedaży może być jeszcze w październiku. Jeden baca nie zaspokoi popytu. Oscypka o wrzecionowatym kształcie nie znajdziemy więc na placu handlowym pod Gubałówką. W zamian są sery o nieco innych kształtach, wadze i zmienionych nazwach: "tradycyjny", "kozi", "słony" czy "gołka". Sprzedawanie "nielegalnych" oscypków pod taką właśnie nazwą jest bowiem zagrożone bardzo wysokimi karami finansowymi. Komisja Europejska wydała decyzję o przyznaniu oscypkowi chronionej nazwy pochodzenia 20 lutego br. IB, PAP "Nasz Dziennik" 2008-05-02
Autor: wa