Święto podhalańskiego sera
Treść
Tatrzańskie Wici w Zakopanem
Festiwal Oscypka, organizowany od kilku lat na placu pod Gubałówką, jest zakopiańskim elementem cyklu imprez pod nazwą "Tatrzańskie Wici". Przez dwa dni ser był pod Tatrami tematem numer jeden.
- Macie okazję skosztować pierwszego polskiego produktu regionalnego, który znalazł się na unijnej liście - zapraszał wicestarosta tatrzański Andrzej Skupień do udziału w festiwalu. Można było spróbować oscypki różnych producentów, a nawet zagłosować na ten, który najlepiej smakował. Bacówki z Podhala brały bowiem udział w konkursie na najlepszy oscypek. Ser oceniało jury, swoje zdanie mogła też wyrazić publiczność.
Najlepszy Oscypek 2006 roku według komisji sędziowskiej wyprodukował Jan Potoczak z bacówki w Jaworkach, a w konkursie "Oscypek Publiczności" wygrał Andrzej Kluś z bacówki w Zakopanem.
Przez całe popołudnie na scenie pod Gubałówką występowały regionalne zespoły. W przerwach można było obserwować zainscenizowane wydarzenia związane z hodowlą owiec i produkcją serów. Ze stoku Gubałówki bacowie przyprowadzili owce z redyku. Stadko umieszczono w "koszorach", gdzie odbył się pokaz dojenia i strzyżenia. Publiczność mogła też zobaczyć poszczególne etapy wyrabiania oscypka. (ECZ)
"Dziennik Polski" 2006-08-16
Autor: ea