Przejdź do treści
Przejdź do stopki

UOKiK o żywności w stołówkach szkolnych i studenckich

Treść

Oznakowanie żywności i informacje o cenach – te kwestie budzą najwięcej zastrzeżeń Inspekcji Handlowej, jeśli chodzi o posiłki uczniów i studentów. Obiekcji co do jakości potraw jest niewiele – informuje Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. 

Na zlecenie Urzędu inspektorzy IH w I półroczu bieżącego roku przeprowadzili kontrole w stołówkach szkolnych i studenckich.

Zwracano uwagę m.in. na jakość żywności, sposób jej przechowywania czy sprawdzanie terminów ważności – mówi Agnieszka Majchrzak z biura prasowego UOKiK-u.

– Uchybienia dotyczyły m.in. złej jakości tłuszczu do smażenia, zaniżonej masy surówki w zestawie obiadowym. Ponadto towar przeterminowany np. śmietanę, masło, szynkę wykryto u 9 przedsiębiorców, a 28 partii zostało wycofanych. Ponadto I konsument był wprowadzany w błąd, np. zamiast sera feta podano tańszy ser sałatkowy, konsument, który zamawiał gorącą czekoladę z bitą śmietaną, otrzymywał napój z mieszanki do automatów, który zawierał m.in. zamiennik mleka, serwatkę i odtłuszczone mleko w proszku. Skontrolowani przez inspekcję handlową przedsiębiorcy usunęli wykryte nieprawidłowości – informuje Agnieszka Majchrzak.

Skontrolowanych zostało 86 placówek, z czego w 66 stwierdzono nieprawidłowości.

Inspektorzy nałożyli 29 mandatów oraz wydali 26 decyzji administracyjnych.

RIRM

Źródło: radiomaryja.pl, 10 października 2016

Autor: mj

Tagi: UOKiK o żywności w stołówkach szkolnych i studenckich